[ CONSTRUCTION | TINY FURNITURE | STAIRCASE AREA ]

MULTIFUNCTIONAL

Since I have dissolved the classic bathroom, there will be two areas where the former functions of the bath are accommodated.

Besides the WATER AREA with shower and sink, which is connected to the water recycling system, I build a small multifunctional side room – the STAIRCASE AREA.

With the experience of one year of work and live in my Tiny House some things I have noticed which are a little complicated. Therefore, I implemented in January 2019 some improvements which bring me more comfort, but obtain the multifunctionality. This area is still the rising to the 2nd level and storage space.

For the relocation of the storage space from the Hidden Area I increased the space here. Now I can store here my clothes and my tools. Now I reach the trays at the side without having to pull out the stairs what saves time and goes faster. The window remains accessible and the incoming light illuminates the inside of the trays and the room.

Already before the cubes were provided with wheels and pullable out what I have also maintained here. Thus I can take out the stairs for the transport of the Tiny Houses and advance all sure one.

tiny housetiny house

The old version of this space

Previously the multifunctional CUBE AREA consists of several removable elements that each have different functions and resulted in a further function throughout. The small steps could be used as a stool, the medium sized cube as a toilet and the other cubes as storage space. All together form the upstairs to the upper level.

tiny house

The work with the grey blue colour as a contrast to the many wood shaped the interior construction from the beginning. It creates depth and visually magnifies the space of the tiny house, which makes it look bigger inside. The unexcitedness of this color gives peace and serenity, which is urgently needed in a small space where everything happens and much is present, in order to reduce an optical chaos.

Since my visit to the Dutch Design Week in Eindhoven, I have been encouraged to continue working in this way and to equip the multifunctional CUBE AREA completely with colour. So the CUBE AREA was a homage to the [W]ego Installation of the The Why Factory which has strongly encouraged me to rethink spaces. Due to their unusual construction and the intense colouring, which hurls the questions into the face of each observer, the answers receive a new dimensionality.

tiny housetiny house

CUBE | SMALL STOOL

Here I built an element that can be taken out and used as a small stool and in connection to the other elements it becomes a stair element for the staircase to the upper room.

tiny housetiny house
tiny house
tiny house

CUBE | TINY TOILETT

The largest element of the CUBE AREA is the cube for the composting toilet. Slightly elevated you sit on the cube of the composting toilet like on a throne and have another unusual pleasure. The slight increase and design bring a little relaxation to this topic. At the same time the increase is a necessary part of the stairs.

Inside is the compost bucket, which is deliberately chosen small and plasticfree, so that there is enough space for a second bucket and storage of the bottles for the pee in the cube. There is a separation of liquid and solids and composting with EM (effective microorganisms).

I want to deliberately dispense with chemical and water flushing and use old methods to be sustainable in the use of water and soil. After half a year, the humus can be deployed in the garden or forest.

tiny housetiny house

CUBE | UPSTAIRS

All cubes together form the upstairs to the upper level. Each individual cube is built in its height so that it can use as a stair stage. The upper layer is closed by a board that can be pushed to the side and then redone.

The upper level is the RELAX AREA, where you can sleep and relax. It’s 1.90 x 2, 00m and offers enough space for 1-2 people to sleep and relax. To the top there is enough space that you can also sit.

CUBE | MOBILITY

A key point in a tiny house is mobility. The limit of the permissible weight in Germany is 3, 5t. Because of the interior and the furniture the overload and imbalance in weight distribution can be quickly overcharged, which may cause enormous problems during transport.

In order to achieve a sensible transport safety and weight relief in the interior, I have built all so that the elements are removable. The cupboards, the cubes, the boards of the upper level can be removed and later re-inserted. All other elements that are added later have this feature.